Wizzardnet


Nieuws

Waarom wordt iPhone X-ontwerp met inkeping nu al gekopieerd?

  • 05-03-2018

'Slecht design'

Apple was met zijn toestel niet de eerste met zo'n inkeping. Dat was de Essential Phone, gemaakt door de startup Essential van Android-oprichter Andy Rubin. Dit toestel heeft een veel kleinere uitsnede; alleen de benodigde ruimte voor de camera .

Bij Apple schuilt er achter de inkeping veel meer technologie. Naast een camera is er een luidspreker en zijn er verschillende sensoren die worden gebruikt voor het maken van een 3D-gezichtsscan voor Face ID. Daarmee maken gebruikers een nauwkeurige 3D-registratie van het gezicht om de iPhone te ontgrendelen en goedkeuring te geven voor aankopen.

Niet iedereen waardeert zo’n hap uit het scherm. In enkele iPhone X-reviews werd de notch zelfs bestempeld als "slecht design". De inkeping zou in de weg zitten, bijvoorbeeld als gebruikers video's bekijken en daarvoor het volledige scherm willen gebruiken.

Grote concurrenten van Apple maken hun schermranden ook veel dunner dan voorheen, maar houden de rand bovenaan het scherm dikker zodat de camera en de sensoren daarin kunnen worden weggewerkt. Samsung sneerde tijdens de presentatie van zijn Galaxy S9 op MWC nog richting Apple. "Je kunt in ons ontwerp nauwelijks zien waar het scherm eindigt", stelde het bedrijf. "En uiteraard is er geen inkeping."

 

Trend

Toch zijn er andere smartphonemakers die de uitsnede in het scherm 'omarmen'. De grootste partij op MWC met een 'notch' in het display was Asus met de eerder genoemde ZenFone 5 en ZonFone 5Z.

Tijdens een hands-on-sessie voor pers kreeg marketinghoofd Marcel Campos daarover kritische vragen. "Sommige mensen zullen zeggen dat we Apple nadoen", zei hij. "Maar dit is wat onze gebruikers willen. We moeten de trend volgen."

Asus vond het daarnaast tijdens de persconferentie nodig om nadrukkelijk stil te staan bij de inkeping. Het bedrijf stelde dat zijn notch "26 procent kleiner is dan die van de Fruit Phone X".

Daar staat tegenover dat de inkeping van de ZenFones minder geavanceerd is dan die van de iPhone X. Er zijn geen sensoren aanwezig om een 3D-scan van een gezicht te maken. Wel vallen de camera, luidspreker en afstandssensor onder de uitsnede.